Jouw zuurstofmasker eerst

Als je ooit gevlogen hebt, dan hoorde je de stewardess vast vertellen dat je, in geval van luchtdruk verlies in de cabine, eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten om daarna pas je kinderen te helpen. Een goede raad! Want zelfzorg is belangrijk. 

En laat dat nu net iets zijn waarmee mensen vaak worstelen.

Ik zie veel mensen maanden tot jarenlang over hun grenzen gaan en in chronische stress belanden. Tegelijkertijd maken ze zich in eerste instantie nog steeds zorgen om anderen. Herken jij dit ook? Je wil misschien niet thuis blijven omdat je dan het gevoel hebt je collega’s in de steek te laten, je wil geen gas terugnemen omdat je leerlingen daar dan onder lijden, je durft niet thuisblijven omdat je niet als ‘zwak’ bestempeld wil worden door vrienden of familie. Terwijl het enige helpende dat je op dit moment kan doen, net zorgen voor jezelf is, NIET voor anderen. Nee leren zeggen tegen anderen is JA zeggen tegen jezelf. 

Als je zelf niet bijtankt, geraak je immers niet verder en kan je ook niet meer voor anderen zorgen. Je mag nog zo hard je best blijven doen, op een bepaald moment is de energie echt op. En hoe zwaarder je dit proces voor jezelf maakt, des te moeilijker het wordt en hoe meer je uit je reserves aan het putten bent 

Als jij de neiging hebt om te pleasen, dan ben je vast vertrouwd met woorden als schuldgevoel of schaamte. En dat is jammer, want jij bent in de eerste plaats geboren om jezelf lief te hebben en niet pas te bestaan of van waarde te zijn wanneer je iets doet voor anderen. 

Een oefening die ik vaak gebruik is er eentje van Jacqui Marson. Zij spreek in haar boek “De valkuil van vriendelijk” over 9 persoonlijke grondrechten. Deze kunnen je helpen om los te komen van hoe jij denkt dat je hoort te leven. 

  1. Ik heb het recht om mijn gevoelens, meningen en principes te uiten.  
  2. Ik heb het recht om mezelf te zijn.  
  3. Ik heb het recht om nee te zeggen.  
  4. Ik heb het recht om fouten te maken.  
  5. Ik heb het recht om van gedachten te veranderen.  
  6. Ik heb het recht om te zeggen dat ik iets niet begrijp.  
  7. Ik heb het recht om me niet verantwoordelijk te voelen voor de problemen van andere volwassenen.  
  8. Ik heb het recht om mezelf op de eerste plaats te zetten.  
  9. Ik heb het recht om me niet te laten leiden door de goedkeuring van anderen  

Wanneer jij dus de neiging hebt om eerst anderen van zuurstof te voorzien en daarbij zelf in ademnood dreigt te komen, lees dan even deze 9 grondrechten en pik er diegenen uit die je op dat moment nodig hebt om aan zelfzorg te kunnen doen. 

Print de zinnetjes uit, kleef ze op de badkamerspiegel, stop ze in je handtas, steek ze tussen je laptop, … . Zorg ervoor dat je jezelf er meermaals aan kan herinneren, zodat jij eerst naar jouw zuurstofmasker grijpt. Je doet er zowel jezelf als de anderen een veel groter en duurzamer plezier mee.

Liefs, 

Karine Van Oosterbos

Laat me jou inspireren naar leven vanuit jouw kern!

 

Vraag hier het gratis e-magazine aan.

Blijf je graag op de hoogte?

 

Via deze inspiratiemail mis je geen enkel gratis webinar!
Registeer je hier.