Ben jij een multitasker? Stop er dan onmiddellijk mee!
Het is hét klassieke patroon van onze tijd: we willen teveel. En we willen het bovendien allemaal terzelfdertijd. Zowel thuis als op het werk slaan we dan maar aan het multi- tasken. Even over de schouders van de kinderen kijken terwijl ze hun huiswerk maken en ondertussen in de potten roeren. Ondertussen loopt er ook nog een mailtje binnen dat we dan maar snel tussendoor beantwoorden. Ai, de soep is overgekookt – en, waar zijn de kids heen?
Multi-tasken is een mythe…
In zo’n – voor velen herkenbare – scenario’s is het niet alleen de soep die overkookt, maar ook ons brein. Want in tegenstelling tot wat je misschien denkt, ben je helemaal niet productiever of krijg je niet méér gedaan door te multi- tasken. Integendeel, het is zelfs ronduit inefficiënt.
Want het enige dat we eigenlijk doen is snel wisselen tussen verschillende taken. Door heen en weer te springen tussen verschillende opdrachten verspillen we net productiviteit omdat we onze kostbare reserves uitputten met telkens van focus te wisselen. Je schiet dus volledig je doel voorbij.
… met verstrekkende gevolgen
Wist je dat je bij multi-tasken bovendien een veel grotere kans op fouten hebt? Minder focus, meer fouten, het is eigenlijk de logica zelve.
Maar daar houdt het niet op. Onderzoek wijst uit dat multi-tasken een rechtstreekse bron van stress is. Neem nu het klassieke voorbeeld van de e-mail inbox. Als je tijdens het werken je inbox permanent laat openstaan, al dan niet met de nodige pop-ups, meldingen en belletjes, dwing je jezelf de hele dag door in een staat van hoge alertheid. Als je er daarentegen voor kiest om enkel op vaste momenten e-mails te lezen en te beantwoorden, behoed je jezelf voor die hogere stress niveaus.
Tenslotte verlamt multi-tasken je prikkels. Je staat minder open om de prikkels rondom je heen te registreren. Je bent dan misschien wel met verschillende dingen tegelijk bezig, maar eigenlijk ben je voor geen enkele taak 100% present.
Wat is het alternatief?
Veel beter is het om je op één taak tegelijk te focussen, daar je volledige aandacht aan te wijden en zo je brein te ontlasten. Alle taken na elkaar in plaats van tegelijk. Met de nodige aandacht voor elke taak.
En het goede nieuws is dat we onszelf en ons brein daartoe kunnen trainen. Zelfs de meest hardnekkige multi-taskers kunnen oefenen tot ze deze vaardigheid onder de knie hebben alsof ze nooit anders deden. Net zoals je je lichaam kan trainen door te sporten, kan je ook je brein trainen en zo je mentale veerkracht vergroten. Doe jezelf een cadeau, en start vandaag met jouw brein-training!
Nood aan een helpende hand of een luisterend oor? Extra ondersteuning nodig bij het onder controle krijgen van jouw stress? Preventief aan de slag om een burn-out te voorkomen? Contacteer me en ik bekijk hoe ik jou het best kan helpen. Dit kan via karine@walkthetalkcoaching.be of via 0468 22 20 75.
Liefs,
Karine Van Oosterbos